5 millioner passasjerer på 30 år!

Det begynte i det små 3. november 1986 med en daglig avgang fra Kristiansand til Oslo med retur om ettermiddagen. Kontrasten er stor til dagens tilbud på ukedager med ni avganger hver vei Kristiansand - Oslo.

161103_sorlands_gamel.jpg

Det handler om ekspressbussen fra Sørlandet til Oslo som for de fleste er kjent som Sørlandsekspressen. I løpet av de 30 årene som har gått, har Sørlandsekspressen fraktet 5 millioner passasjerer, den har kjørt et ukjent antall millioner kilometer og et stort antall busser har gjort sin tjeneste på E18 mellom Sørlandet og Oslo.

Fra Sørlandsbussen til Sørlandsekspressen

Det startet med Sørlandsbussen i 1986. En periode kjørte Sørlandsbussen også hele strekningen Stavanger – Kristiansand – Oslo, men det har hele tiden vært Kristiansand – Oslo som har vært hovedstrekningen. Senere ble navnet endret til Sørlandsekspressen for å understreke at dette ikke «bare» var en vanlig buss, men en ekspressbuss med god komfort og høy servicegrad.

Har vært førende i utviklingen

Ekspressbussen fra Sørlandet til Oslo har på mange måter vært førende i utviklingen innen ekspressbuss i Norge. Allerede i 1988 ble det kjørt med dobbeltdekker med vertinner om bord som serverte frokost og vartet opp passasjerene.

Elektroniske billettmaskiner med kredittkortbetaling, trådløst gratis internett til passasjerene og salg av billetter på internett er andre områder der Sørlandsekspressen har vært i forkant av utviklingen for ekspressbusser.

Fra hvite til lilla busser

Allerede fra begynnelsen ble det kjørt med hvite busser. I 2013 ble alle bussfargene endret til lilla da Nettbuss startet sin satsing på ekspressbusser i egen merkevare Nettbuss express.

161103_sorlands_30ar_folie.jpg

Konkurranse

En oppheving av strenge konsesjonsvilkår for å løyve til å kjøre ekspressbuss, ble endret i 2002. Med dette ble det også konkurranse på strekningen Kristiansand – Oslo med flere andre ekspressbussaktører. Det er fortsatt slik at denne strekningen har tøff konkurranse om kundene mellom ekspressbuss, privatbil, tog og fly.

Jubileumsmarkering på Harebakken

Utover hele dagen, torsdag 3. november, blir det markering på Harebakken med kake til passasjerer og andre som stikker innom.